La Unidad Tecnológica de Lácteos atiende las necesidades del sector lácteo en I+D+i, capacitación industrial, educación en lácteos y vinculación interinstitucional para el desarrollo de la región. Combina los recursos tecnológicos de la sede Colonia La Paz y de la Licenciatura en Ciencia y Tecnología de Lácteos. Realiza proyectos de I+D+i, servicios analíticos, asesoramiento técnico y desarrollos específicos para empresas. Cuenta con laboratorios especializados y una planta piloto para realizar ensayos de producción de lácteos a pequeña escala.
The Dairy Technology Unit has laboratories and equipment exclusively for R&D and the provision of technological services.
Chromatography Laboratory:
HPLC Ultimate 3000 for the production of sugars (lactose, glucose, galactose), aromatic amino acids and peptides in dairy
Agilient 7820a GC for the analysis of fatty acid.
Flash 2000 Elemental Analyzer for Nitrogen and Protein Determination
Shimadzu DSC-60A Plus for temperature determination and protein denaturation process.
Microbiology Laboratory:
End-time PCR and real-time PCR with HRM for the identification of sporulated microorganisms in a dairy powder processing line.
Rheology Laboratory:
Anton Paar MCR32 rheometer for determination of flow curves and apparent viscosity of dairy and aqueous matrices
Brookfield texturometer for TPA determination in food
Brookfield Viscometer for Apparent Viscosity Determination in Food
Physicochemical Laboratory:
Optigraph for determination of clotting time and clot firmness in dairy products.
Soxhlet for fat content determination"
La Unidad Tecnológica de Lácteos ofrece los siguientes servicios:
-Ensayos utilizando líneas de producción de planta piloto (leches fluidas, queso, helado, yogurt, dulce de leche, crema de leche, manteca, polvos y formulaciones nutricionales).
UNIVERSIDAD TECNOLÓGICA @ 2023 - All rights reserved.
Teléfono (+598) 2603 8832 | consultas@utec.edu.uy