About unit

Development of new products, study of technological aptitude and evaluation of production processes. Technical advice and physicochemical and microbiological analysis service to small, medium and large companies in the dairy sector.

The Dairy Technology Unit has laboratories and equipment exclusively for R&D and the provision of technological services.

Chromatography Laboratory:

HPLC Ultimate 3000 for the production of sugars (lactose, glucose, galactose), aromatic amino acids and peptides in dairy
Agilient 7820a GC for the analysis of fatty acid.
Flash 2000 Elemental Analyzer for Nitrogen and Protein Determination
Shimadzu DSC-60A Plus for temperature determination and protein denaturation process.

Microbiology Laboratory:
End-time PCR and real-time PCR with HRM for the identification of sporulated microorganisms in a dairy powder processing line.

Rheology Laboratory:
Anton Paar MCR32 rheometer for determination of flow curves and apparent viscosity of dairy and aqueous matrices
Brookfield texturometer for TPA determination in food
Brookfield Viscometer for Apparent Viscosity Determination in Food

Physicochemical Laboratory:
Optigraph for determination of clotting time and clot firmness in dairy products.
Soxhlet for fat content determination"

La Unidad Tecnológica de Lácteos ha comenzado recientemente a brindar servicios a la industria láctea. Estos consisten en determinaciones analíticas (microbiológicas, lactosa, ácidos grasos, actividad enzimática) con el fin de mejorar la performance de los procesos, investigar causa de fallas en el producto y desarrollo de nuevos productos.

Líneas de I+D+i

  • Definicion, estandarización, control de calidad y protección de quesos regionales
  • Impacto de las condiciones de procesamiento en la calidad de los productos lácteos
  • Nuevas tecnologías de extracción y desarrollo de ingredientes lácteos
  • Integración de sistemas productivos y aptitud tecnológica
  • Predicción del impacto de la presencia de cepas de microorganismos esporulados en procesamiento de lácteos
  • Maximización del valor añadido utilizando fermentos lácticos (postbióticos, aromas, compuestos bioactivos)
  • Inocuidad en ingredientes y productos lácteos: priorización y mitigación de riesgos que afecten potencialmente la internacionalización de productos lácteos y la salud de los consumidores
  • Nutrición estructural: liberación de nutrientes y compuestos bioactivos de los productos lácteos en condiciones digestivas
  • Integración de bebidas lácteas fermentadas híbridas (lácteo/vegetal; lacteo/otras proteínas)
  • Tecnología de la fermentación de proteínas de origen lácteo y vegetal
  • Construcción de un sistema lácteo sustentable: tecnologías térmicas y no térmicas, biotecnología aplicadas a biomasa, eficiencia en el uso de energía y reducción significativa de residuos enfocando a la producción de lácteos de alta calidad
  • Diseño de maquinarias y automatismos para la pequeña industria láctea (a costo razonable)
Responsable técnico:
Tomás López
Tomás López

Team:
Santiago Jorcín
Santiago Jorcín

Karen Keel
Karen Keel

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Andrea Garay
Andrea Garay

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Daniel Pérez
Daniel Pérez

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Laura Celano
Laura Celano

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Nora Techeira
Nora Techeira

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Federico Harte
Federico Harte

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Contact

La Paz -Colonia
tomas.lopez@utec.edu.uy